25-05-2014
De hele wereld is gek geworden

Mysteryland streek afgelopen weekend voor het eerst neer op Amerikaanse bodem. En niet zo maar een plek in de Verenigde Staten, het festival vond plaats op de heilige grond van Woodstock. Mysteryland USA is het eerste driedaagse feest wat sinds 1969 het terrein mag betreden. Dan ga je natuurlijk geen half werk leveren: drie dagen lang 20.000 man, voornamelijk Amerikanen, he-le-maal uit hun stekker. WTF.nl was erbij om dit gekkenhuis vast te leggen.

HOE DAN?
Kan dat wel? Proberen het hippie feest van Woodstock te herleven met de muziek die we gewend zijn van Mysteryland? Ja, dat kan. Irfan van Ewijk, medeoprichter van ID&T en dus Mysteryland, heeft het voor elkaar gekregen. “We gebruiken alleen maar lokaal eten en lokale producten. We respecteren de omgeving en daar zijn ze hier blij mee. De muziek is natuurlijk de muziek die je van ons gewend bent, de omgeving is gewoon weer nieuw. We respecteren we ook de Amerikaanse regels.”

Hiermee doelt Van Ewijk op de minimum leeftijd van 21 jaar. In de VS mag je pas vanaf dan drinken en Van Ewijk wilde niet dat wij Nederlandse gekkies van onder de 21 daarin een verschil zouden maken.

Het respect is gelukkig wederzijds. Duke is bewoner van Bethel, het dorpje waar het festival is, en was erbij met Woodstock. Sindsdien zit hij op een stoel mensen te vertellen over hoe het toen was.

Duke: “In 1969 gaven ze ons een blank canvas om in te tekenen en dat doen deze kids nu ook. Ze hebben weer een nieuw blank canvas gekregen om in te kleuren. I love them!“

NEDERLANDERS FLIKKEN HET
Maar hoe krijgen wij Nederlandse gekken dit dan voor elkaar? Het is lang verhaal geeft Duke aan, maar in het kort komt het hier op neer. “Iedereen wilde van alles na 1969, maar niemand had een plan. Toen kwam er een local guy die heeft de boel opgekocht en onderhoudt alles, een genie out of the bottle. Toen trok iedereen hem weer aan zijn mouw met ideeën voor de door hem opgekochte grond hier."

De bebaarde, tikje te zware man gaat verder: “En uiteindelijk kwam hij naar ons toe: ‘deze gasten uit Nederland hebben iets goed voor ons. Ze hebben een plan'.“

Er heerste wat angst maar sluit Duke af: "Als de baby eenmaal geboren is, dan willen we hem ook allemaal zegenen. En zo ging het ook met Mysteryland. Als de tijd rijp is, gebeurt het. De tijd was gewoon nog niet rijp en dat is hij nu wel."

Het zijn nu wel wat minder mensen, 400.000 in plaats van de 20.000 nu. Duke kijkt uit over het terrein waar vroeger dé stage van Woodstock stond. Op die plek is nu drie dagen lang de healing garden. De Nederlandse bedenker van deze garden Sarah legt uit wat de bedoeling is van haar tipikamp. “Ik zie het altijd als een soort van chill out waar mensen op allerlei manier in zichzelf kunnen komen. Ik probeer een soort van oog van de orkaan te zijn, waar mensen weer even gewoon tot zichzelf kunnen komen, bijvoorbeeld door een yoga-sessie. Daarna gaan ze weer het feestgedruis in.”

Bij haar tipikamp kan je niet alleen meedoen aan yoga, je kan ook luisteren naar verschillende sprekers. En terwijl ze vertelt over de sprekers komt Moby aangewandeld voor een sessie. Hij gaat vertellen over geluid dat zachter moet omdat dat beter is voor je geest. Een paar uurtjes later staat hij de main stage plat te draaien met een volume die tijdens zijn sessie uit den boze was. Een goed voorbeeld van hippie versus herrie.

Verderop vindt het food fest plaats. De mannen van Smorgasburg uit Brooklyn verzorgen hier het eten. Met alleen maar producten van het lokale Bethel, dat dan weer wel. Een van de stands tijdens dit pure food porn festival is van de mannen van Chickpea & Olive. Daniel werkt er en is een trotse man en ook hij heeft de hippie vibe zwaar te pakken.

“Het is hier geschiedenis en dat is mooi, het is lekker weer en dat is mooi, we zitten tussen de bomen en dat is mooi. Kom hier met honger, verlaat ons gelukkig!”

Is het dan echt alleen maar zweven en leven? Nee, Mysteryland zou Mysteryland niet zijn als er niet ook een flinke portie raven aan te pas komt. Het hele bos is dan ook bezaaid met vrouwen in hun blote billen, tieten vliegen in het rond, gays in strakke pakjes, de outfits kunnen niet gek genoeg zijn. Wij Nederlanders kunnen tijdens carnaval nog een hoop van deze mensen leren.

MYSTERYLAND USA FEEST IS AAN!

Drie nachten en twee dagen gaat het helemaal los. Of zoals Gay Bear aka Yum Yum het verwoordt: “Wij zijn jullie Nederlanders zo dankbaar voor dit feest. We kunnen los dankzij jullie en nu eindelijk dichterbij huis. Dit is waar wij altijd van hebben gedroomd en de openheid voor alle soorten volk hebben jullie ook meegenomen. Zijn buurvrouw is het, zo te zien, roerend met hem eens.

En wat doe je dan de hele dag? Bij de zeven verschillende stages dansen op de bizarre line-up van onder andere Fedde Le Grand, Moby en Showtek natuurlijk. En ondertussen kan je altijd nog even een potje yoga meemaken, jezelf op zijn Amerikaans vergrijpen aan al het eten, naar een sessie in de healing garden gaan om te leren hoe je een twintig minuten lang orgasme kan hebben of het huwelijksbootje in stappen.

Marcy en Andrew deden dat. “Het was de hoogste tijd. En waar beter om dat te doen dan hier op Woodstock waar zoveel liefde is”, vertelt bruidegom Andrew. Klinkt hippie, maar het blijft Mysteryland. Deze twee stuiterballen sprongen, met doppen waar een hert in de koplampen een puntje aan kan zuigen, de trouwkapel in, vlogen er weer uit en schoten door naar de main stage om goed los te gaan op Nicky Romero.

En dat is Mysteryland USA stiekem ook in een notendop. Alles is liefde, iedereen is gelukkig en blij en de aarde is fantastisch, zolang er maar wel goed gebeukt kan worden op het liefst muziek die de beste oordoppen niet kunnen verdragen. Een Amerikaanse festivalganger omschreef het in één zin: “The hills are alive, with the sounds of FUCKING LOUD MUSIC!”